Slimme koppen kiezen voor Residentie Refuga

Binnenkort heerst er een gezellige drukte in de Maastrichterstraat. De site van het vroegere refugehuis krijgt namelijk niet enkel nieuwe bewoners, ook de Universiteit Hasselt heeft er grootse plannen. Beheerder dr. Marie-Paule Jacobs licht een tipje van de sluier.

“Binnen het nieuwe Refugacomplex neemt het rectoraat het gerestaureerde gedeelte met de grote poort aan de straatkant in gebruik. Er komt ook een promotiezaal voor doctoraatsverdedigingen en boven een grote ruimte met faciliteiten voor recepties, e.d. In de zogenaamde Witte Kazerne krijgt het Onderzoeksinstituut voor Mobiliteit een plek.”

Van oude gevangenis naar faculteit

De universiteit is bezig aan een opmars in de binnenstad. En dat is een erg bewuste keuze. “Vroeger waren alle gebouwen van de universiteit gecentraliseerd op Campus Diepenbeek. Maar sinds de verbouwing van de oude gevangenis – waar je nu Rechten en de administratieve diensten vindt – breiden we ook uit in het stadscentrum. De Herkenrodecampus is de tweede stap. En in het oude begijnhof komt binnenkort een derde stadscampus voor Architectuur en Interieurarchitectuur.”

“De universiteit, de regio en de stad: we versterken elkaar. Daarnaast is het voor een stad niet zo eenvoudig om nieuwe bestemmingen te vinden voor historische gebouwen, omdat ze die bij voorkeur publiek toegankelijk houden. Universiteiten kunnen die rol wel op zich nemen. Zo werken we actief mee aan het behoud van de historische stadskern.”

Interactie en levendigheid

“Alles wat leven brengt in de stad is goed. Kijk maar naar de site van de oude gevangenis. Vroeger was het daar ’s avonds verlaten en donker. Dankzij de komst van de universiteit lopen er nu wel mensen op straat rond. Er is meer te beleven. Dat vertaalt zich trouwens ook naar de horeca in de straten rondom de site. Je brengt sowieso heel wat mensen samen. Die interactie en levendigheid doet Hasselt gegarandeerd deugd.”

Resideren in hartje Hasselt met zicht op een prachtige stadstuin? Neem snel contact op met onze bouwadviseurs.