Nieuwsbericht

Middelste Kommen te Hoeselt: thuiskomen in het hart van Haspengouw

Het gezellige Hoeselt is binnenkort een woonbuurt rijker: Middelste Kommen. Er worden moderne hofwoningen en landelijke dorpsvilla's gebouwd, en zijn er ruime bouwgronden voor open bebouwingen. De huizen zijn twee- of driegevelwoningen. Twee gereputeerde architectenbureaus gingen aan de slag. MAMU ontwierp de hofwoningen, Buntinx-Pyncket bepaalde de dorpsvilla’s.

Huizen bouwen: architect Raf Neyens van MAMU Architects doet het al van kleins af aan. Al gebruikte hij vroeger vooral LEGO-blokjes. Architectuur was een evidente studiekeuze. “Ik was altijd graag met mijn handen bezig. Als kind droomde ik ervan om ‘LEGO-bouwer’ te worden. De overstap naar gebouwen ontwerpen leek me dus logisch.” Zijn passie voor bouwen zet hij deze keer in voor het ontwerp van de verschillende types moderne woningen. “Kolmont zoekt altijd naar uitdaging en vernieuwing. We zijn blij dat we met dit project hieraan kunnen meewerken.”

Wat zijn de focuspunten als ontwerper bij MAMU Architects?

“Ons sterkste punt is de geïntegreerde aanpak, waarbij we projecten van a tot z ter harte nemen. We zijn er met hart en ziel van overtuigd dat wij gebouwen ‘beter’ kunnen maken. Anders dan alle andere. Wie ons de vrijheid geeft om te mogen creëren, krijgt plekken die zowel zintuiglijk als technisch beter aanvoelen voor de eindgebruikers. We hebben geen vaste stijl maar maken functionele kunst.”

Je wilt ongetwijfeld een gezellige leefomgeving creëren?

“Inderdaad, we voorzien een publiek toegankelijk plein centraal in de buurt. Hierdoor krijgt de ruimtelijke context ademruimte. Het wordt dus geen krappe puzzel van straten en privépercelen. Het plein fungeert als een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners. Door de landelijke ligging en de afwezigheid van snel verkeer voor je deur, wint deze buurt aan wooncomfort. Ook voor jonge gezinnen.”

Kolmont Raf Neyens 5
"Je ontwerpt meer dan één woonst, je creëert een leefomgeving."

Al een decennium werkt Buntinx – Pyncket Architecten geregeld samen met Kolmont. Door al die projecten samen te realiseren, leer je elkaar natuurlijk goed kennen. Dat leidt tot een vlotte samenwerking en communicatie. Architect Goedele Pyncket: “In Hoeselt werd gekozen om een deel van de woningen in klassieke stijl op te trekken. Dergelijke woontypes hebben we eerder al met succes voor Kolmont ontworpen.”

Wat kenmerkt de klassieke woningen in Middelste Kommen?

“Dakkappellen en hellende daken konden niet ontbreken, maar verder hebben we het niet 100 % rustiek gehouden. We zijn voor dit project iets meer voor contrast gegaan. We combineren bruinrode dakpannen, een klassieke gevelsteen en witte kalei met strakke, zwarte ramen. Daardoor oogt het geheel frisser en origineler dan een standaard klassieke woning.”

Voor dit project ontwierp je woningen zonder de uiteindelijke bewoners te kennen. Hoe pak je dat aan?

“We zijn betrokken van bij het begin. Zodra het ontwerp van de verkaveling op punt staat, contacteert Kolmont ons. Dan bespreken we de algemene stijl, de voorschriften en de aandachtspunten en beginnen we te ontwerpen binnen dat kader. Bij deze woonprojecten ligt de focus veel meer op het evenwicht en de uitstraling van de woningen samen.”
“Dat is net het fijne aan dergelijke grotere woonprojecten: je hebt als architect de kans om de sfeer en de harmonie van een volledige buurt te bepalen. Je ontwerpt meer dan één woonst, je creëert een leefomgeving. De verschillende woningen zijn apart herkenbaar en passen toch in eenzelfde sfeer. Dat was bij dit project ook een erg belangrijk punt. Natuurlijk vind ik bij het ontwerp van aparte woningen het contact met de klant erg fijn, maar bij dit type projecten kan je groter denken dan één woonplek.”