Nieuwsbericht

Residentie Refuga - het verhaal van de architecten

De stadsappartementen zijn ontworpen door Abscis Architecten uit Gent. Voor dit team staat sociale interactie centraal in het ontwerp van het appartementencomplex. De woonunits zijn zo ingedeeld dat ze eenvoudig te koppelen zijn. Zo kan er optimaal ingespeeld worden op de vraag van toekomstige bewoners, bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of de zorg voor een ouder. Architect Piet Van Cauwenberghe: "Alle appartementen hebben ruime terrassen en sommige geven rechtstreeks uit op de tuin. Ook de groene binnentuin, de goede oriëntatie en het lage energieverbruik maken deze woonlocatie heel bijzonder. Ze kunnen moeiteloos de concurrentie aan met wonen op de buiten." Bekijk hier de website.

P1017 HERCKENRODE CONSTRUCT Melderstraat Hasselt Cam05 HR 20190614
"De meerwaarde van dit project is de boeiende combinatie van stedelijkheid en een bijna groene woonkwaliteit."

Het internationale architectenbureau Atelier Kempe Thill stond in voor het ontwerp de Urban Villa, die centraal op het plein gelegen is. Het gebouw telt een gevarieerd aanbod aan woningen: studio's, duplexwoningen, twee- tot drieslaapkamerappartementen en penthouses. Dit alles met een unieke touch: grote terrassen met schuivende glazen panelen die omgetoverd kunnen worden tot wintertuinen en voor extra woonruimte zorgen. Architect en mede-oprichter Oliver Thill: "De meerwaarde van dit project is de boeiende combinatie van stedelijkheid en een bijna groene woonkwaliteit. Aan de ene kant woon je in het historisch centrum, met alle voorzieningen in de onmiddellijke omgeving. Tegelijk zorgt de prachtige binnentuin voor het landelijk karakter van de woonsite. Residentie Refuga biedt een unieke woonervaring, precies omwille van de onverwachte combinatie van kwaliteiten. Het is zonder meer een toonbeeld van het nieuwe wonen."

LAND Landschapsarchitecten tekende de groene binnentuin waar de appartementen op uitgeven. Het team bestaat zowel uit landschapsarchitecten als stedenbouwkundigen, zodat er een groot raakvlak is tussen het landschappelijke en het stedelijke. Koen Hauspy van LAND: "Samen met de andere architectenteams hebben we overlegd over de manier waarop we het niet-bebouwde gedeelte van Residentie Refuga gaan inkleden. De keuze om de beschikbare oppervlakte maximaal te benutten als tuin, is snel gevallen. Een oase van rust, zeg maar een stilteplek midden in een bruisende stad, dat is het opzet."