Nieuwsbericht

Stadsheide Architect Dieter Peeters

Panden met standing

De gevel springt nu meteen in het oog, maar dan op een rustige, aangename manier. “Wat onmiddellijk opvalt, is het vele glas. Transparantie. Dat combineren we met zwarte metalen, geïsoleerde wanden, beton en houten latwerk. Allemaal duurzame materialen, dat spreekt voor zich. Dit alles geeft de panden een warme uitstraling. Wat standing zelfs.”

Groendaken en hergebruik water

Ook de daken trekken de aandacht. 50 % zijn groendaken, bedekt met planten dus. “Naast het isolerend aspect, is het ook nuttig om een deel van het hemelwater te verwerken. De ondergrond van het terrein wordt zo minder belast door dat water. Op de andere helft van de daken vangen we het regenwater op voor effectief gebruik.” Elke unit beschikt over een citerne van 5000 liter. Dat komt van pas voor het sanitair, het onderhoud van de machines en eventueel zelfs in een productieproces.

Wie een unit koopt, heeft de keuze uit 5 typegevels. Een bewuste beperking. “Elke unitgevel draagt bij tot de gehele uitstraling van het bedrijvenpark. Je wil geen kakofonie, wél een samenhangend geheel. Nu blijft de architecturale meerwaarde overeind.”

Architect stadsheide web 6
“Elke unitgevel draagt bij tot de gehele uitstraling van het bedrijvenpark en vormt één geheel. Zo blijft de architecturale meerwaarde overeind.”

Groenbuffers

Rondom de units voorziet het ontwerp ook groenbuffers. “Ondanks de optimale bezetting van het terrein – want bouwgrond voor bedrijventerreinen is schaars tegenwoordig – wilden we wel voldoende én mooi groen.” Geen saaie bodembedekkers dus, wél statig siergras en fraaie hagen.

Interactie stimuleren

Waarom een kmo deel wil uitmaken van Stadsheide? Alles zit hier mee. “De ligging is interessant. Je zit hier vlakbij Hasselt centrum maar hebt meer ruimte. Je maakt deel uit van een bedrijfsverzamelgebouw dus je deelt bepaalde kosten, regelt samen de afvalophaling, … Dat maakt nieuwbouw betaalbaarder voor een kleine zelfstandige. En persoonlijk vind ik het ook telkens weer interessant om te zien hoe de bedrijven in zo een project samenwerken. Omdat er altijd wel specialisten tussen zitten die voor andere kmo’s van pas komen. Een elektricien bijvoorbeeld. Of iemand die zonnepanelen installeert. Die kan dikwijls meteen aan de slag bij de buren.”

Je kan het allemaal gezellig overleggen aan de picknicktafels buiten. Het nuttige aan het aangename koppelen, noemen ze dat.

Is Stadsheide is voor jou? Klik hier voor alle informatie.