Nieuwsbericht

Waarom kiezen voor nieuwbouw?

Timing

Kies je voor een nieuwbouwproject via een projectontwikkelaar? Dan staat de termijn vooraf vast. Zeker bij partners die werken met een voltooiingswaarborg. Die garandeert een maximale tijdspanne tussen de ondertekening van het contract en je verhuis naar de nieuwe woonst. Bij een renovatie kunnen onvoorziene omstandigheden roet in de planning gooien. Wie in fases renoveert, kan eventueel wel op een redelijk comfortabele manier in zijn ‘bouwwerf’ blijven wonen en huurkosten uitsparen.

Duurzaamheid

Een essentieel aspect van deze tijd is de aandacht voor duurzaamheid. Energiezuinig wonen, is bijgevolg de standaard. Toch kan je er niet om heen dat een gerenoveerde woning nooit dezelfde energiezuinige resultaten zal behalen als een nieuwbouw. Hoe komt dat? Een oude woning is gebouwd in een tijd waarin de regelgeving omtrent duurzaamheid nog niet zo streng was. De basis van het huis is dus niet gebouwd volgens de strikte voorschriften van vandaag. Bovendien heeft een oude woonst weleens last van scheve muren waardoor de luchtdichtheid sowieso minder is.

Extra isolatie aan muren en dak, nieuwe ramen en verwarming zullen het EPB absoluut verbeteren. Houd daarom tijdens de ontwerpfase al rekening met energiezuinigheid: bouw zo compact en luchtdicht mogelijk, kies een duurzame verwarmingsinstallatie, ga voor dak-, muur- én funderingsisolatie en/of investeer in zonnepanelen. Betrouwbare projectontwikkelaars doen dat automatisch. Ze mikken zelfs op een EPB-waarde die nog lager ligt dan de norm.

Kolmont hulstsestraat web 20
"Wanneer je een nieuwbouwwoning via een projectontwikkelaar kiest, ken je het volledige budget meteen."

Buurt

Een huis kopen of bouwen, gaat om meer dan de woning zelf. Je wil ook snel op je werk zijn, in een toffe, sociale omgeving leven – liefst met wat groen – en een dorps- of stadscentrum in de nabijheid hebben. Heb je kinderen? Dan is een school en speelplein in de buurt ook een troef.
Koop je een alleenstaande bouwgrond of bestaande woning? Dan moet je de omgeving nemen zoals ze is. Eventueel met een kakofonie van bouwstijlen. Ga je voor een nieuwbouwproject in een verkaveling? Dan kies je voor een conceptueel uitgewerkte buurt. Inclusief voldoende groen, een speelpleintje, een doordachte afwatering en een organische interactie met de omgeving.

Budget

Tot slot en niet onbelangrijk: de financiële kant. Je wil je budget onder controle houden. Dat is logisch. Renoveren? Als je een handige Harry of Harriette bent, steek je wellicht zelf de handen uit de mouwen. Daarmee kan je flink wat besparen. De tijd die je erin steekt, moet je er wel voor over hebben. Besteed je het werk uit? Dan moet je heel wat euro’s bij de aankoopprijs van je woning tellen. En dan spreken we nog niet over de onderhoudskosten waar je sowieso mee te maken krijgt als je woning een bepaalde leeftijd heeft.
Wanneer je een nieuwbouwwoning via een projectontwikkelaar kiest, ken je het volledige budget meteen. De prijs waar je voor tekent, ligt vast. Geen verrassingen, geen onverwachte kosten. Stijgt de prijs van de grondstoffen of isolatie in tussentijd? Dan is dat voor hun rekening.

Meer weten over bouwen met Kolmont? En de garantie van 10 jaar? Neem contact met ons op.