Nieuwsbericht

Invoer 61121

Bedrijfsvastgoed kopen: de feiten

Investeren in bedrijfsvastgoed is altijd een slimme keuze. Een bedrijfspand aankopen met je zaak is fiscaal aantrekkelijk en genereert de nodige meerwaarde op lange termijn. Hieronder de belangrijkste feiten over de aankoop van kmo-vastgoed.

Fiscaal aftrekbaar

Bedrijfsvastgoed kopen is fiscaal heel interessant. Met zo’n aankoop kan je immers gemakkelijk kosten inbrengen en btw recupereren. Je betaalt minder vennootschapsbelasting, terwijl je in je bedrijf blijft investeren. Maar opgelet, grond kan je niet inbrengen als vaste kost en dus ook niet afschrijven.

Een appeltje voor de dorst

Wanneer je er zeker van bent dat je met je bedrijf toch enkele jaren op één locatie wilt blijven, is investeren in een bedrijfsgebouw zeker iets wat je moet overwegen. Je eigen inbreng combineren met een lening zorgt ervoor dat de bank je investering meedraagt. Hierdoor betaal je maandelijks ongeveer evenveel af als je zou uitgeven aan huur. Het geld aan huur ben je uiteraard gewoon kwijt, maar bedrijfsvastgoed dat na enkele jaren is afbetaald, genereert een meerwaarde en wordt jouw eigendom. Deze vorm van ‘pensioensparen’ kan dus zeker tellen als appeltje voor de dorst.

Tip: Hou rekening met het hefboomeffect. Dat wil zeggen dat je moet investeren wanneer de rentevoeten laag staan. Zo hou je je eigen vermogen zo laag mogelijk en leen je de rest heel voordelig bij de bank.

Veilige investering

Een bedrijfspand kopen met je onderneming is stukken veiliger dan investeren in aandelen. Waarom precies? Een investering in vastgoed is beter bestand tegen inflatie dan aandelen.

Bovendien is investeren in bedrijfsvastgoed een heel slimme keuze op lange termijn, omdat de waarde van de gebouwen ongetwijfeld zal blijven stijgen door de betonstop.

Kolmont kaai west Hasselt KMO huren
Het is belangrijk om alle argumenten even duidelijk op een rijtje te zetten.
Enkele aandachtspunten

Als je als onderneming beslist om (een deel van) je bedrijfspand door te verhuren, is het belangrijk dat je weet dat deze inkomsten bij het belastbaar inkomen worden geteld. Wanneer je na enkele jaren je pand toch wilt doorverkopen met winst, betaalt je bedrijf daar belastingen op.

En last but not least: wil je je bedrijfsvastgoed schenken aan een volgende generatie? Doe dat dan in de vorm van aandelen (roerende goederen). Dat brengt minder successierechten met zich mee.

Op zoek naar een bedrijfspand dat het investeren waard is? In het rustige Kiewit ligt het bedrijvenpark Stadsheide. De prachtig vormgegeven en energiezuinige panden zijn strategisch gelegen en ideaal om je professionele activiteiten in uit te voeren. Zowel Genk als Hasselt liggen op een zucht van dit unieke vastgoedproject.

Bedrijfsvastgoed huren: zo zit het in elkaar

Wanneer je kiest om als onderneming een bedrijfspand te huren, ben je veel vrijer in de bezetting van je unit. Wij lijsten graag alle puntjes even voor je op.

Een mooi begin

Als beginnend ondernemer heb je vaak niet de mogelijkheden om bedrijfsvastgoed te kopen. In dit geval is een bedrijfspand huren een heel dankbare oplossing. Je bedrijf straalt professionaliteit uit met een mooie kmo-unit, maar de zware investering blijft uit.

Een flexibele oplossing

Heb je extra opslagplaats voor je goederen nodig of komen er een aantal nieuwe collega’s bij? Dan kan je heel flexibel meer kantoorruimte of units bijhuren. Als je bedrijf huurt, sta je bovendien niet in voor de structurele kosten van het gebouw. Deze kunnen hoog oplopen en een streep door je rekening halen.

Gemeenschappelijke kosten

Wanneer je een kmo-unit huurt, is het mogelijk dat je de onkosten en faciliteiten kunt delen met andere units van het bedrijvenpark. Bedrijfsvastgoed huren? Bekijk onze prachtige kmo-units op Kaai West met zicht op het water. Een rustige toplocatie, flexibel uitbreidbare units en vlot bereikbaar. Mogelijkheden legio!

Graag wat meer info over jouw vastgoedmogelijkheden als bedrijf? Wij weten alles over bedrijfsvastgoed kopen of huren. Contacteer Kolmont en laat je adviseren door mensen met kennis van zaken.