Nieuwsbericht

Lommel krijgt eerste zorgcampus van Vlaanderen

De Limburgse stad Lommel mag zich opmaken voor een opmerkelijke primeur. De Lommelaren krijgen binnenkort namelijk het meest uitgebreide zorgaanbod van Vlaanderen onder één dak. Het gaat om de bouw van een zorgcampus, die pal in het centrum van de stad komt te liggen. Het is de eerste in z’n soort en met zo’n 5.000 vierkante meter mag je uitgaan van een gigantische oppervlakte: bijna een voetbalveld groot. Het concept zal bovendien moduleerbaar zijn, wat betekent dat het zorg- en retailaanbod kan uitgebreid worden tot 6.000 vierkante meter, naargelang de noden.

Verschillende zorgverstrekkers zoals artsen, tandartsen, kinesisten, psychologen of diëtisten zullen hun praktijk in project Mudhoven kunnen opstarten. Net zoals je er ook heel wat “zorg-retail” zal kunnen vinden, zoals een gespecialiseerde biowinkel, een brillenwinkel of een winkel voor steunzolen en loophulpmiddelen. Het voordeel van dit concept is dan ook dat alle zorgdiensten, in alle vormen en soorten, er in éénzelfde gebouw gevestigd zullen zitten. Zo kunnen ze nauw samenwerken en de patiënten dus op de meest optimale manier begeleiden.

Daarnaast zal er op de site ook een kindercrèche voorzien worden naast de kleuterschool in de Kloosterstraat. Het project omvat verder ook een gevarieerde mix aan eengezinswoningen, appartementen en studio’s, zowel gericht op jonge gezinnen met kinderen als op ouderen. Ten slotte is er ook nog een servicedienst die mensen zal bijstaan in het begeleid wonen.

Het publieke buitengedeelte zal over een groen park van 3.800 m2 beschikken, dat naast de speeltuin van de school zal liggen. In het park voorziet ontwikkelaar Kolmont trouwens ook een kinderspeeltuin. De hele site zal bereikbaar zijn via een doorsteek aan de Kloosterstraat en twee ingangen aan de Mudakkers. Drie overdekte ingangen zullen straks ook toegang geven tot de ondergrondse parking.

422 exterieur 007 cam B web
"Met het nieuwe project willen we het voormalige ‘dorpscentrum’ versterken en transformeren tot een kwalitatieve leefomgeving, maar dan met de densiteit van een stad."

“Het PPS-project past volledig in de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de stad Lommel. Met het nieuwe project willen we het voormalige ‘dorpscentrum’ versterken en transformeren tot een kwalitatieve leefomgeving, maar dan met de densiteit van een stad. Uiteraard doen we dit met respect voor de open ruimte, zodat we Lommel leefbaar houden en voldoende zuurstof kunnen blijven geven.” - Peter Vanvelthoven, burgemeester Lommel

De nieuwe zorgcampus en de appartementen zouden mogelijks voor meer verkeer in de stad kunnen zorgen. Al zal het Lommelse stadsbestuur dit volledig opvangen en de parkeerdruk allerminst vergroten. Daarom krijgt het nieuwe project dan ook een ondergrondse rotatieparking met 250 parkeerplaatsen, die voor alle inwoners van de stad en de bezoekers toegankelijk zullen zijn. Belangrijk is dat door de nieuwe ondergrondse parking minstens de bestaande capaciteit van de huidige bovengrondse parking behouden blijft.

“Door de parkeerplaatsen ondergronds te brengen, wordt het project Mudhoven een volledig autovrije site. Dit bevordert de veiligheid in de stad en geeft de kinderen de kans om zonder zorgen in een groen park te kunnen spelen. Met dit project creëren we een nieuwe kwalitatieve woonomgeving, waar naast de zorgfuncties ook werken en wonen centraal staan." - Michel Verhoeven, ontwikkelaar Kolmont

De eerste bewoners zullen in 2022 hun intrek nemen in Mudhoven.