Nieuwsbericht

Voormalige industriële ATEA-site wordt dé hippe woonbuurt aan het Prins Albertpark in Berchem

Het oude, industriële gebouw Albert Building aan de Belpairestraat in Berchem heeft zijn eigen creatieve hub gekregen: “bel_aire”. In die hub zetten 25 Antwerpse start-ups hun eerste professionele stappen én blazen ze het leegstaande gebouw nieuw leven in. Vanaf 2020 transformeren we, samen met het Antwerpse bouwbedrijf DCA, de site om tot een moderne stadsbuurt met 77 appartementen, winkels en kantoren. Een stukje New York in Berchem, zeg maar.

Het industriële pand op de hoek van de Belpairestraat met de Coverlierstraat in Berchem staat al een hele tijd leeg. Waar de oude fabriek in de 20e eeuw nog volop draaide, is dat de laatste jaren niet meer het geval. Het grote complex, met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter, staat al een tiental jaar te verkommeren. Maar daar komt nu dus verandering in.

De industriële site ondergaat vanaf dit jaar een indrukwekkende transformatie en krijgt de naam Albert Residence. Op de bovenverdiepingen komen in totaal 77 appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Op het gelijkvloers vullen commerciële ruimtes een buurt fietsenstalling en kantoren de vrijgekomen ruimte van 2.800 vierkante meter in. De bestaande buurtsupermarkt en de fitness behouden hun oorspronkelijke stek in het gebouw.

“De karakteristieke fabrieksgebouwen zullen we in ere herstellen zodat we de grandeur van het gebouw kunnen teruggeven aan de omliggende buurt. Wel breken we storende bijgebouwen af en in de plaats trekken we een mooie nieuwbouw op die geheel in stijl is met het industriële complex.” - Michel Verhoeven, ontwikkelaar

P1152 BINST BEBE1729 liggend web
"Een stukje New York in Berchem, zeg maar."

Maar om het leegstaande gebouw een tijdelijke invulling te geven, werken we samen met ontwikkelaar DCA Woonprojecten en leegstandsbeheerder FMT - expert in het tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed in heel België. Voor alle partijen was het belangrijk om tot een kwaliteitsvolle invulling te komen. Met het nieuwe platform “bel_aire” biedt FMT het artistiek talent uit Antwerpen verschillende werkplaatsen aan, en dat aan een betaalbare prijs. Zo toverde de stad samen met de drie andere partners de leegstaande verdieping om tot een creatieve hotspot voor 25 Antwerpse start-ups.

“Uit ervaring weten we dat een project zoals bel_aire in Berchem een zegen is voor start-ups zoals een juweelontwerper, een modelabel, designers, eventbureaus of schrijvers en scenaristen. Voor hen is het huren van zulke betaalbare ruimtes een eerste professionele ervaring waardoor ze zich verder kunnen ontplooien in hun vakgebied.” - Glenn Versieck, directeur FMT